Een geleid bezoek op aanvraag

Al proevend-ruikend-luisterend de natuur ontdekken? De geschiedenis van het landschap lezen? Sappige anecdotes vernemen? Zelf de handen uit de mouwen steken? Een natuurgids van Natuurpunt kan je daarbij helpen en doet een wereld voor je opengaan…

Wil je met je vereniging, school of bedrijf een begeleide wandeling doen in de Vallei van de Zuidleie? Dat kan!
Stuur ons een mailtje en we kijken of we aan je wensen kunnen voldoen.
Een geleid bezoek kost 50 euro per gids en vormt een steuntje voor onze werking. Het maximum aantal deelnemers per groep is 25-30 en bij voorkeur een 20-tal.
Wandelingen duren gemiddeld 1,5u maar kunnen in onderling overleg ook korter of langer gemaakt worden. Ook andere formules zijn mogelijk (bv. wateronderzoek met kinderen in de Warandeputten).
De ideale periode voor de bloemenrijke hooilanden in de Leiemeersen (ons enige natuurgebied dat niet vrij toegankelijk is) is tussen de laatste week van april en de 2-3de week van juni.

Organiseer je liever een doe-activiteit? Dan nemen wij je aanbod met beide handen aan. Zonder beheerwerken evolueert alles naar bos en dat is op vele waardevolle plekjes niet wenselijk. In het natuurgebied zijn er dus altijd klusjes die moeten gebeuren: bv. opruimen van maaisel, houtopslag verwijderen, bomen knotten, takken sleuren, sluikstort opruimen enzovoort. Dit kan het ganse jaar door worden georganiseerd; alleen in de periode mei-juni kan niet gegarandeerd worden dat er zinvol werk voorhanden is. Jong en oud zijn van harte welkom. Uiteraard zijn doe-activiteiten gratis en wij zorgen ook voor het nodige werkmateriaal.

Natuurpunt organiseert jaarlijks ook zelf gratis geleide bezoeken die open staan voor het brede publiek. Zo is er altijd omstreeks half mei onze alombekende ‘opendeurdag’ in de Leiemeersen met plantenbeurs. Meer info vind je hier en enkele sfeerbeelden hier, hier of hier.

2008-05-18_IX860_007_1_1
Met een natuurgids op stap in het laagveenmoeras van de Leiemeersen.

2008-05-18_IX860_024_1

2008-05-08_IX860_010_1_1
“Moord in de poel”: al spelend wateronderzoek doen met de hele klas in de Warandeputten

2008-05-08_IX860_006_1_1