Fietsen

De fiets is ideaal voor een eerste verkenningstocht in de Vallei van de Zuidleie. Vanaf Brugge tot voorbij Aalter fiets je langs het kanaal Gent-Brugge door mooie landschappen en passeer je verschillende natuurgebieden beheerd door Natuurpunt. Volg daarbij Vlaanderen Fietsroute, het verharde jaagpad op de linkeroever van het kanaal. Als je van Brugge komt, passeer je op de rechterzijde het Lappersfortbos vlak voor Steenbruggebrug, de Warande tussen Steenbruggebrug en Moerbruggebrug; de Warandeputten vlak voor Moerbruggebrug en voorbij Moerbruggebrug de Leiemeersen. Voorbij Beernembrug ontdek je de Miseriebocht enzovoort. Het grootste gedeelte is autovrij (uitgezonderd aangelanden en diensten). Hou evenwel rekening met de aanwezigheid van wandelaars! Onderweg vind je aantakkingen naar de Bulskampveldfietsroute en de fietsroute “Buitengoed, zomerverblijven van de Brugse elite” (meer info). Om de dorst te lessen kun je terecht bij de lokale horeca aan de kerk van Moerbrugge (Oostkamp) en bij het binnenrijden van de wijk Gevaerts (Beernem).
PS: Last met onderscheid tussen links en rechts? De linkeroever is de oever aan je linkerzijde wanneer je meerijdt met de stroomrichting van het water (dus richting Brugge-Oostende).

2003-07-14_029_1
Fietsers langs Vlaanderen Fietsroute ter hoogte van de Leiemeersen (autovrij, uitgezonderd aangelanden)

Ook op de rechteroever van het kanaal kan er gefietst worden. Ter hoogte van Gevaerts-Noord is het jaagpad verhard. Als je uit de richting van Beernem (of Aalter, Knesselare) komt, rijdt je onder Beernembrug en passeer je op je linkerzijde het natuurgebied Gevaerts-Noord. Van daaruit heb je aantakkingen naar de Beverhoutsfietsroute of kun je ook afstappen voor de Beverhoutsveldwandelroute (meer info). De Zotte Mutse aan het Beverhoutsveld (Beernemsestraat) is een leuke plek om je dorst te lessen. Doe je het omgekeerde parcours dan kun je tussen Beernembrug en Sint-Jorisbrug ook uitblazen aan de Kijkuit.

2009-05-21_5D_198_1
Fietsers op de verharde dienstweg langs Gevaerts-Noord (autovrij, uitgezonderd aangelanden).

Gelukkig zijn er op de rechteroever van het kanaal nog zones waar het jaagpad niet verhard is. Dit is het domein van de trage, meer sportieve fietser of mountainbiker die geen last heeft van aambeien (lokaal hobbelig parcours). Overhangende bramen kunnen periodiek prikkelend werken, waarvoor onze excuses. Op die manier kun je op het onverharde jaagpad door het natuurgebied Leiemeersen-Noord fietsen, wanneer je uit de richting Beernem het kanaal volgt richting Moerbrugge. Hou rekening met de aanwezigheid van wandelaars en blijf in het smalle spoor rijden (aan beide zijden ervan is er op de meeste plaatsen een bijzondere, kwetsbare plantengroei)!

2009-05-21_5D_286b_1
Fietsers op het onverharde jaagpad doorheen Leiemeersen-Noord ter hoogte van Moerbrugge. Blijf in het smalle spoor rijden om de kwetsbare plantengroei aan beide zijden ervan niet te vernielen.

Share with: