26/03/2010: Gemeente Oostkamp ondertekent ‘charter biodiversiteit’ met Natuurpunt

2010-03-27_28a_1
Gelukkige partners! vlnr: Burgemeester Luc Vanparys, Schepen Els Roelof, Natuurpunt-voorzitter Robert Declercq, Eerste Schepen Lisette Vandeputte, Gedeputeerde Guido Decorte.

Het jaar 2010 werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot ‘Internationaal Jaar van de Biodiversiteit’. Natuurpunt Oostkamp wou dit niet onopgemerkt laten voorbij gaan en nam het initiatief voor een tentoonstelling en de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst met het gemeentebestuur. Op 26 maart 2010 vond een plechtigheid plaats in de bibliotheek van Oostkamp!

De tentoontstelling ‘Biodiversiteit, alles hangt samen’ omvat 40 fotopanelen en is een initiatief van de 5 Vlaamse provinciebesturen naar een ontwerp van ‘Noé Conservation’. Burgemeester Luc Vanparys: “door deze tentoonstelling naar Oostkamp te halen, willen we ons steentje bijdragen om onze inwoners meer bewust te maken van deze toch wel complexe problematiek”.

Naar aanleiding hiervan ondertekende het gemeentebestuur ook het ‘charter biodiversiteit’ met Natuurpunt Oostkamp. Na de stad Ieper, was Oostkamp de eerste West-Vlaamse gemeente die het charter ondertekende, in het kader van een wereldwijde campagne. Het charter omvat een concreet programma om in Oostkamp acties op te zetten rond behoud en herstel van biodiversiteit. Robert De Clercq, voorzitter van Natuurpunt Oostkamp: “Dit is geen eendagsvlieg, maar een aanzet om naar de toekomst effectief nauwer samen te werken rond bescherming en openstelling van natuurgebieden, verbetering van de waterkwaliteit en informeren van jongeren, burgers en belangengroepen. Kortom: nog meer werk maken van een duurzaam natuur- en milieubeleid. Natuurpunt Oostkamp staat klaar om het gemeentebestuur met haar know-how bij te staan. Met bijna 400 leden in Oostkamp willen we ons engagement nog uitbouwen.” Schepen van Milieu, Els Roelof: “Oostkamp is een van de meeste natuurrijke gemeenten van de provincie en we hebben dus een aanzienlijke verantwoordelijkheid. Samen met al onze partners willen we werk maken van een degelijk natuurbeleid. De gemeente doet al veel voor de biodiversiteit en wenst dit verder te zetten, zowel in algemene principes als in concrete projecten.” Gedeputeerde Guido Decorte feliciteerde het gemeentebestuur en Natuurpunt voor dit initiatief en hoopt dat nog andere gemeentebesturen in de provincie zullen volgen.

De volledige tekst van het charter vind je hier.
Het volledige persbericht, opgemaakt samen met het gemeentebestuur (een primeur!) vind je hier.
Meer info over de campagne ‘biodiversiteit’ van Natuurpunt: hier

Hieronder nog de videofilmpjes van de volledige toespraken en enkele sfeerbeelden van de plechtigheid en de daaropvolgende receptie, bijgewoond door een 70-tal genodigden en sympathisanten.

Burgmeester Luc Vanparys geeft een inleiding bij de plechtige opening van de tentoonstelling ‘biodiversiteit, alles hangt samen’ en de ondertekening van het charter biodiversiteit

Robert De Clercq, voorzitter van Natuurpunt Oostkamp geeft een toelichting bij het waarom en de verwachtingen van Natuurpunt bij de ondertekening van het charter biodiversiteit met het gemeentebestuur.

Schepen voor Milieu, Els Roelof, licht toe waarom de gemeente Oostkamp het charter biodiversiteit met Natuurpunt heeft ondertekend

Gedeputeerde Guido Decorte feliciteert de gemeente Oostkamp en Natuurpunt bij de ondertekening van het charter biodiversiteit en geeft een toelichting bij het provinciaal natuurbeleid

2010-03-27_08a_1

2010-03-27_11a_1

2010-03-27_26a_1

2010-03-27_31a_1

2010-03-27_39a_1

2010-03-27_42a_1

2010-03-27_45a_1

 

Share with: